Ταχύ οδοιπορικό

Το ταχύ οδοιπορικό είναι ένα πρόχειρο κατατοπιστικό σχεδιάγραμμα με καταγραφές όλων εκείνων των χαρακτηριστικών στοιχείων που παρατηρήθηκαν κατά την διάρκεια μιας πορείας και η ανατύπωση, με βάση τις παρατηρήσεις αυτές, της διαδρομής που πραγματοποιήθηκε.

gr_taxi-odoiporiko-2Για την καταγραφή των παρατηρήσεων συνήθως χρησιμοποιείται τετραγωνισμένο χαρτί (μιλιμετρέ) 20X30 εκ. το οποίο είναι χωρισμένο σε 7 στήλες όπως το υπόδειγμα παρακάτω.

Αρχίζοντας από τα κάτω προς τα πάνω, στη μεσαία στήλη, καταγράφονται τα χαρακτηριστικά σημεία που συναντήθηκαν με τα γνωστά τοπογραφικά σημεία σε πλάτος 50 μ.

Τυχόν παρατηρήσεις σημειώνονται στις στήλες αριστερά και δεξιά της μεσαίας στήλης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια για πλάτος μέχρι και 1500 μ.

Πάντοτε πρέπει να σημειώνονται οι αλλαγές κατεύθυνσης της πορείας, στη τελευταία στήλη στα δεξιά, με τη βοήθεια της πυξίδας ή ενός μοιρογνωμονίου. Μην ξεχνάς να γράφεις τις μοίρες, καθώς επίσης να μετατρέπεις τα βήματα σου τα οποία πρέπει να γράφονται στη δική τους στήλη.

Επίσης κάθε φορά που κάνεις αλλαγή κατεύθυνσης πορείας πρέπει να το σημειώνεις στη στήλη “Σημεία στάσης” και να σημειώνεται η ακριβής ώρα στην αμέσως επόμενη στήλη.

Το υπόδειγμα Ταχύ Οδοιπορικού σχεδιαγράμματος παρακάτω θα σε βοηθήσει πολύ να κατανοήσεις τα όσα έχουμε προαναφέρει πιο πάνω.

Για τις σημειώσεις που θα κρατάς, καλό είναι να χρησιμοποιείς μια επίπεδη επιφάνεια από χοντρό χαρτόνι ή πλακάζ κρεμασμένο με σπάγκο γύρο στο λαιμό σου, με τέτοιο τρόπο ώστε ακουμπώντας την άλλη πλευρά του επιπέδου στο στήθος σου, να δημιουργείται ένα πρόχειρο αναλόγιο παράλληλο προς το έδαφος.

gr_taxi-odoiporiko-3

Πηγή: 71ο Σύστημα Προσκόπων Καϊμακλίου, Σώμα Προσκόπων Κύπρου

Τελευταία πρόσβαση: Οκτώβριος 2015