Πυξίδες

Πυξίδες με κινητό ανεμολόγιο

Εδώ, ένας αριθμημένος δίσκος περιστρέφεται ελεύθερα μέσα στην πυξίδα, η οποίο περιέχει κάποιο υγρό. Οι πυξίδες αυτές είναι πιο πολύπλοκες στην κατασκευή από εκείνες με ακίνητο ανεμολόγιο αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι διαβάζουμε κατευθείαν τις μετρήσεις και είναι πιό ακριβείς. Μία πυξίδα με κινητό ανεμολόγιο φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

Compass2.gif (27643 bytes)

Πυξίδες με ακίνητο ανεμολόγιο

Εδώ ο αριθμημένος δίσκος είναι ακίνητος και κινείται μια βελόνα με την ένδειξη του βορρά επάνω της. Οι πυξίδες αυτές είναι απλούστερες στην κατασκευή και πιο φθηνές. Μία πυξίδα με ακίνητο ανεμολόγιο φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

Compass4.gif (25750 bytes)

Πώς θα προστατέψετε την πυξίδα σας

  •  Μην πλησιάζετε ποτέ την πυξίδα σας κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα, μαγνητικά αντικείμενα ή ακόμα και σε άλλες πυξίδες.
  • Ποτέ μην αφήνετε την πυξίδα κάτω από τον ήλιο για πολλή χρόνο. Αν εξατμηστεί έστω και λίγο από το υγρό που περιέχει, η πυξίδα δεν λειτουργεί σωστά.

  • Προμηθευτείτε μια θήκη για την πυξίδα σας για να την προφυλάξετε από χτυπήματα και γδαρσίματα.
  • Αποφύγετε να πετάτε την πυξίδα σας κάτω γιατί είναι πολύ εύθραυστη.
  • Ανά διαστήματα συγκρίνετε την ένδειξη της πυξίδας σας με την ένδειξη άλλων πυξίδων, χωρίς όμως να τις πλησιάζετε πολύ κοντά. Αν έχετε διαφορές, πιθανώς να χρειάζεστε καινούργια.

Πηγή: 71ο Σύστημα Προσκόπων Καϊμακλίου, Σώμα Προσκόπων Κύπρου

Τελευταία πρόσβαση: Οκτώβριος 2015