Φωτιές

Η φωτιά στο ύπαιθρο και ιδιαίτερα στο δάσος είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Επειδή τα τελευταία χρόνια τα δάση μας έπαθαν μεγάλη φθορά από πυρκαγιές, υπάρχουν αυστηρές διατάξεις για το άναμμα φωτιάς στο ύπαιθρο. Οι Πρόσκοποι ήταν πάντοτε προσεκτικοί στο άναμμα της φωτιάς και έπαιρναν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις αλλά τώρα πρέπει να συμμορφώνονται και με τις εντολές των κατά τόπους Δασαρχείων και σχετικών Υπηρεσιών.

Το άναμμα της φωτιάς απαγορεύεται όλο το χρόνο στους Εθνικούς Δρυμούς, καθώς και στο ύπαιθρο γενικά τους θερινούς μήνες. Επιτρέπεται μόνο σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους από τα Δασαρχεία.

Όταν λοιπόν μπορείς ν’ ανάψεις φωτιά πάρε διπλάσιες προφυλάξεις. Για ατομικό η ενωμοτιακό μαγείρεμα υπάρχουν και συσκευές υγραερίου (γκαζάκια). Παρακάτω θα μάθεις πώς μπορείς ν’ ανάβεις φωτιά, αλλά και πώς θα προφυλαχθείς εσύ απ’ αυτήν, προφυλάσσοντας έτσι και τους άλλους .

Πριν ανάψεις φωτιά

  • Φρόντισε το σημείο που θα ανάψεις φωτιά να μην είναι κοντά σε θάμνους ή κάτω από δέντρα.
  • Καθάρισε καλά το χώρο, σε διάμετρο 6μ., γύρω από το σημείο που θα ανάψεις φωτιά, από ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες, πουρνάρια και ότι μπορεί να πάρει φωτιά.
  • Συγκέντρωσε όλα τα ξύλα που σου χρειάζονται για τη φωτιά και τακτοποίησέ τα κοντά σου.
  • Μάζεψε όσα ξύλα σου χρειάζονται πραγματικά, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα.

Προσάναμμα

Για να ανάψεις τη φωτιά σου, καλό είναι να μεταχειρισθείς για προσάναμμα πούσι (ξερές βελόνες από πεύκα), η ξερά λεπτά κλαδάκια, η ξερά κουκουνάρια. Τα ξερά κλαδιά που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος των δένδρων είναι καλύτερα απ’ αυτά που είναι πεσμένα κάτω. Αφού μαζευτούν τα ξύλα και κοπούν, τότε τα χωρίζεις σε διαφορετικές στοίβες από χονδρά και λεπτότερα κομμάτια. Αφού ετοιμάσεις το προσάναμμα:

  • παίρνεις ένα κλαδί με διχάλα, μήκους 15 εκ. το χώνεις μέσα στη γη πλαγιαστό αφήνοντας τη διχάλα απ’ έξω,

  • τοποθέτησε το προσάναμμα γύρω από το ξυλάκι με την διχάλα,
  •   βάλε ένα σπίρτο ή ένα αναμμένο χαρτί κάτω από το προσάναμμα. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεις επαρκή αερισμό για να ανάψει η φωτιά σου.

Όταν ανάψει καλά το προσάναμμα, άρχισε να βάζεις πιο χοντρά ξύλα. Μην βάζεις, μαζεμένα πολλά κλαδιά και ξύλα στη φωτιά γιατί έτσι θα την “μπουκώσεις” δηλαδή δεν θα παίρνει αέρα και θα σβήσει ή αν είναι πολύ ισχυρή θα χάσεις τον έλεγχό της.

Ένα άλλο είδος προσανάμματος είναι ο “σκαντζόχοιρος” δηλαδή ένα ξύλο γεμάτο εγκοπές που το τοποθετούμε στη γη.

fotia

Ποτέ και για κανένα λόγο μην αφήσεις τη φωτιά να καίει χωρίς να βρίσκεσαι εσύ ή κάποιος άλλος να την παρακολουθεί.

Επέλεξε τα κατάλληλα ξύλα για σωστή καύση και συντήρηση της φωτιάς.

Είδη Ξύλων

Είδος Ξύλου

Φλόγα

Καπνός

Καύση

Κάρβ.

Θερμ.

Ελιά

Ζωηρή, λευκή

Λίγος

Πολύ καλό

Βελανιδιά (δρυς)

Αργή

Καλό

Πουρνάρι

Αργή

Καλό

Καρυδιά

Ζωηρή

Καλό

Οξιά

Καλή

Καλό

Έλατο

Φωτεινή

Γρήγορη, σύντομη

Ιτιά

Φωτεινή

Γρήγορη

Πεύκο

Ζωηρή

Πολύ σύντομη

Καλή

Γκορτσιά

Γρήγορη, σύντομη

Καστανιά

Σπινθηρίζει

Λίγη

Πλάτανος

Τριζοβολάει

Λίγη

Λεύκα

Όχι κατάλληλο καύσιμο

Σβήσιμο Φωτιάς

Για να σβήσεις τη φωτιά σου, μη ρίχνεις το νερό που έχεις όλο μαζί, γιατί έτσι γίνεται ατμός και δημιουργεί ρεύμα αέρα, που μπορεί να τονώσει τη φωτιά. Ρίξε το νερό χούφτα-χούφτα (σχ.1). Ύστερα σκόρπισε τα αποκαΐδια (σχ.2) και ξαναρίξε νερό μέχρι να είσαι σίγουρος, ότι η φωτιά έσβησε (σχ.3). Για πιο σίγουρα σκέπασε την και με χώμα. Πρόσεξε όμως πριν φύγεις να έχει σβήσει και η τελευταία σπίθα.

Είδη Φωτιάς

Όπως θα δεις παρακάτω υπάρχουν πέντε είδη φωτιάς, όπου την κάθε μια μπορείς να την χρησιμοποιήσεις, ανάλογα τον καιρό ή ανάλογα με τη χρήση (μαγείρεμα ή ζεστασιά) πάντα έχοντας στο νου τους κανόνες ασφάλειας.

Φωτιά Aστρου

Για να διατηρήσεις φωτιά για μαγείρεμα μπορείς να πάρεις λίγα κάρβουνα και να βάλεις τέσσερα μεγάλα ξύλα και ενδιάμεσα μικρότερα, σε σχήμα άστρου, ώστε κάθε άκρη να αγγίζει τα κάρβουνα. Μια τέτοια φωτιά δεν σβήνει, αρκεί να σπρώχνεις την άκρη των ξύλων, από καιρό σε καιρό, προς το κέντρο. Αυτή η φωτιά έχει και πλεονέκτημα να μην φαίνεται από πολύ μακριά και να μην κάνει πολύ καπνό. Αν θέλεις να διατηρήσεις τη φωτιά ως το πρωί, να σκεπάσεις τα κάρβουνα με στάχτη και την άλλη μέρα δεν έχεις παρά να την φυσήξεις για να ξανανάψει. Αυτό φυσικά γίνεται όταν το βράδυ δεν έχει βρέξει, αλλά ποτέ μην προσπαθήσεις να την διατηρήσεις σε απροστάτευτο χώρο ή όταν έχει αέρα, γιατί είναι επικίνδυνο.

 Φωτιά Αμερικάνικη

Η φωτιά αυτή είναι κατάλληλη για μαγείρεμα. Στήνεις μέσα στο χώμα, σε γωνία, δύο γερά ξύλα παράλληλα μεταξύ τους σε απόσταση 70εκ. Ύστερα τοποθετείς ξύλα 1 μ. μήκους το ένα πάνω στο άλλο, που θα στηρίζονται πάνω στα δύο ξύλα, που έστησες πάνω στο χώμα, σχηματίζοντας έτσι ένα κλειστό μικρό φράχτη. Με τρία άλλα ξύλα σχηματίζεις ένα τετράγωνο πάνω στο έδαφος και μέσα σε αυτό ανάβεις τη φωτιά. Πρέπει να προσέξεις, η κλίση την ξύλων, που στήνεις στο χώμα, να είναι προς το μέρος που κατευθύνεται ο άνεμος. Η φωτιά αυτή δίνει μεγάλη θερμότητα. Οι παραπάνω διαστάσεις είναι για να πάρεις μια ιδέα μόνο. Πρέπει να κανονίσεις τις διαστάσεις ανάλογα με το τι πρόκειται να κάνεις με τη φωτιά και τα ξύλα που διαθέτεις.

Φωτιά Χαντακιού

Σκάβεις ένα χαντάκι και καθαρίζεις όλα τα γύρω ξερά χόρτα. Στρώνεις όλη την επιφάνεια, μέσα στο χαντάκι, με μικρές πέτρες. Στην επιφάνεια της γης τοποθετείς παράλληλα και κάθετα προς το χαντάκι δύο-τρία χοντρά και μακρουλά ξύλα. Τα ξύλα αυτά, καθώς καίγονται στη μέση, λυγίζουν και πέφτουν μέσα στο χαντάκι και το γεμίζουν με καλά κάρβουνα που είναι κατάλληλα για ατομικό μαγείρεμα. Μια τέτοια φωτιά δεν είναι κατάλληλη για να γίνει σε σκληρή ή υγρή γη, είναι όμως κατάλληλη όταν φυσάει δυνατός άνεμος. Το χαντάκι πρέπει να είναι παράλληλο με τον αέρα.

 Φωτιά Κυνηγού

Τοποθετείς παράλληλα δύο χοντρά και μακριά κούτσουρα. Στο κενό που σχηματίζεται, ανάμεσα στα δύο κούτσουρα, ανάβεις τη φωτιά. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με δύο τοιχάκια που θα σχηματίσεις με πέτρες. Προσοχή τα ξύλα να είναι παράλληλαπρος τον άνεμο.

Φωτιά Πυραμίδας

Είναι η φωτιά που συνήθως χρησιμοποιούμε για την πυρά στην κατασκήνωση. Στο κέντρο υπάρχει ένας κώνος από κλαδιά με μέτριο πάχος και φυσικά, από κάτω τους το προσάναμμα με άνοιγμα από τη μεριά που φυσά ο αέρας. Γύρω από αυτά υψώνεις μια πυραμίδα από κούτσουρα που διαδοχικά είναι κοντύτερα. Ένα είδος πυραμίδας μπορείς να στήσεις όταν θες να έχεις καλά κάρβουνα. Τα ξύλα στην περίπτωση αυτή συμπληρώνουν το ένα δίπλα στο άλλο το κάθε επίπεδο μέχρι την κορφή. Έτσι τα ξύλα καίγονται όλα μαζί δημιουργώντας αρκετά κάρβουνα. Με τέτοια κάρβουνα μπορείς να μαγειρέψεις χωρίς τη φλόγα που μαυρίζει τα σκεύη.

Πηγή: 71ο Σύστημα Προσκόπων Καϊμακλίου, Σώμα Προσκόπων Κύπρου

Τελευταία πρόσβαση: Οκτώβριος 2015