22 Φεβρουαρίου – Ημέρα Σκέψεως και Φιλίας

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Πρόσκοποι εορτάζουν στις 22 Φεβρουαρίου 2016 – ημέρα γενεθλίων του Ιδρυτή Robert Baden Powell (22 Φεβρουαρίου 1857 – 08 Ιανουαρίου 1941) και της συζύγου του Olave Baden Powell (22 Φεβρουαρίου 1889 – 25 Ιουνίου 1977) – την Ημέρα Σκέψεως και Φιλίας.

bp2 bp3

Όπως κάθε χρόνο την σημερινή ημέρα, Πρόσκοποι απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρωνόμαστε προκειμένου:

  • να αναπολήσουμε τα πρώτα βήματα του Προσκοπισμού…
  • να σκεφτούμε τους αδερφούς Προσκόπους όλου του κόσμου…
  • να θυμηθούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στη ζωή, εκτός από την αγάπη, τη φιλία και τη συναδέλφωση όλων μας, Προσκόπων και μη, για έναν καλύτερο κόσμο…
  • να ανανεώσουμε την Προσκοπική μας Υπόσχεση, υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας το καθήκον να ζούμε Προσκοπικά και σύμφωνα με τον Σκοπό και τις Θεμελιώδεις Αρχές της Προσκοπικής Κίνησης.

sep10Η Προσκοπική Υπόσχεση και ο Νόμος δεν αποτελούν μονάχα οδηγό για μια καλύτερη ζωή, αλλά μας ενώνουν σε μια μεγάλη οικογένεια – την Προσκοπική Οικογένεια – ανεξαρτήτως φυλής από την οποία καταγόμαστε, θρησκεύματος που πιστεύουμε ή κοινωνικοπολιτικής τάξης που προερχόμαστε.

Η δυναμική της Προσκοπικής Κίνησης επικεντρώνεται στην απλοϊκότητα και το μήνυμα που απορρέει απ’ αυτήν και συμπυκνώνεται στην φράση:

ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ

εσο ετοιμος

Be Prepared

beprepared

να είσαι δηλαδή πάντοτε πρόθυμος να κάνεις το καλύτερο δυνατό σε κάθε τομέα δραστηριότητας  σου.

Όπως είπε και ο Ιδρυτής μας:

«Ξυπνήστε! Σηκώστε τα μανίκια για δουλειά! Έχετε μόνο μία ευκαιρία να ζήσετε, γι’ αυτό και αξιοποιήστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κάθε της λεπτό!»

bp5

Τελευταίο μήνυμα του Baden Powell
Ο Ιδρυτής της Προσκοπικής Κίνησης στο τέλος της ζωής του απευθυνόμενος προς όλους τους Προσκόπους, έγραψε το παρακάτω μήνυμα. Το κείμενο που ακολουθεί βρέθηκε και δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του:

Αγαπητοί μου Πρόσκοποι,
Αν ποτέ παρακολουθήσατε την παράσταση του Peter Pan θα θυμάστε ότι ο Αρχηγός των πειρατών ετοίμαζε πάντοτε τον επιθανάτιο λόγο του, επειδή φοβόταν μήπως δεν πρόφταινε να τον ετοιμάσει όταν θα ήταν ο καιρός. Αυτό μοιάζει πολύ με ότι μου συμβαίνει σήμερα, αν και δεν πεθαίνω αυτή τη στιγμή, θα συμβεί αυτό προσεχώς και θέλω να σας στείλω λίγα λόγια για να σας αποχαιρετήσω.
Σκεφθείτε ότι είναι τα τελευταία λόγια που θα ακούσετε από εμένα, μελετήστε τα λοιπόν καλά.
Πέρασα μια ζωή πολύ ευτυχισμένη και η επιθυμία μου είναι ο καθένας σας από εσάς να την ζήσει τόσο ευτυχισμένα όσο και εγώ.
Πιστεύω ότι ο θεός μας στέλνει στον χαρούμενο αυτό κόσμο για να ευτυχούμε και να απολαμβάνουμε τη ζωή. Την ευτυχία δεν την κάνει ο πλούτος, ούτε μόνο η επιτυχία της σταδιοδρομίας σας ούτε και οι ατομικές σας απολαύσεις.
Ένα βήμα προς την ευτυχία είναι να φροντίζετε να είστε υγιείς και δυνατοί όταν είστε παιδιά, για να γίνεται χρήσιμοι και να μπορέσετε να απολαύσετε τη ζωή όταν ενηλικιωθείτε. Η μελέτη της φύσεως θα σας διδάξει πόσο γεμάτος από ωραία και αξιοθαύμαστα πράγματα είναι ο κόσμος τον οποίο ο Θεός έφτιαξε για να απολαμβάνετε εσείς.
Να αρκείστε και να ευχαριστιέστε με εκείνο που έχετε, να φροντίζετε όσο είναι δυνατόν να το βελτιώσετε, να βλέπετε πάντοτε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων και όχι την σκοτεινή.
Αλλά ο πραγματικός τρόπος να απολαύσει κανείς την ευτυχία είναι να την σκορπίσει στους άλλους. Προσπαθήστε όταν θα αφήσετε τον κόσμο να τον αφήσετε λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκατε. Και όταν θα έλθει η σειρά σας να πεθάνετε, θα πεθάνετε ευτυχείς, διότι θα αισθάνεστε ότι δεν σπαταλήσατε τον καιρό σας και ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε.
Να είστε έτοιμοι με τον τρόπο αυτό να ζήσετε και να πεθάνετε ευτυχείς. Να μείνετε πάντοτε πιστοί στην Προσκοπική σας Υπόσχεση και όταν ακόμη σταματήσετε να είστε παιδιά.
Εύχομαι ο Θεός να σας βοηθήσει να το κάνετε.
Ο φίλος σας,

BADEN POWELL

Κέρος Γιάννης
«Σταυραετός»

This entry was posted in Προσκοπισμός - Γενικά. Bookmark the permalink.